Historik

Den franska bulldogen är en produkt av olika korsningar som gjordes i Paris om kring 1880. Mest troligt är att man använde småvuxna engelska bulldogar samt dvärgmutationer av spanska tjurhundar.

Rasen blev snabbt populär i den franska societeten tack vare dess karakteristiska personlighet och utseende.

Redan år 1898 godkännde Franska kennelklubben rasen och den första franska bulldogen registrerades i Sverige redan 1913.

Utseende

Fransk bulldog är en liten, kraftig och kompakt hund. Den är livlig och rörlig. Individen ska ge intryck av beslutsamhet, styrka och energi. Vikten för en fransk bulldog bör ligga mellan 8 - 14 kg.

Den har en kort tillbakalagd nos, som ändå ska tillåta normal andning. Ögonen är mörka, runda och ska vara relativt stora. Huvudet ska vara kort, kvadratiskt med rynkor och uppstående öron.

Kroppen ska vara kort och kraftig, bred över skuldrorna och avsmalnande mot länden. Frambenen är raka, bakbenen är kraftiga och något längre. Mycket kort svans som oftast är skruvad. 

Pälsen är kort och glansig. 

Hälsa

Den brachycephala (trubbnosiga) huvudformen leder till problem med andning och temperaturreglering. Ögonskador och ögonsjukdomar är vanligare hos den franska bulldogen än den vanliga genomsnittshunden.

Det förekommer även problem med skelett och leder såsom ryggproblem och patellaluxation.

 

Övrigt

Precis som andra hundraser, mår den franska bulldoggen bra av mänsklig närhet, regelbundna promenader och mental stimulans.

Den franska bulldoggen ska vara glad, lekfull, sällskaplig och sportig.

Man brukar också säg att det är en mycket stor hund i en liten kropp.

Genom sitt uppförande och sin karaktär har den fått smeknamnet, hundarnas clown.